Μπύρα: Ποιο συστατικό της, πολεμά τον καρκίνο;
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι οι ποντικοί που ελάμβαναν μπύρα χωρίς αλκοόλ, είχαν μέχρι και 85% λιγότερες βλάβες στο DNA των ευαίσθητων οργάνων τους λόγω των καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών σε σύγκριση με τους ποντικούς που δεν ελάμβαναν μπύρα αντί νερού.
Οι προστατευτικές δράσεις διαπιστώθηκαν για διάφορες μορφές μπύρας χωρίς αλκοόλ όπως αυτές αργής ζύμωσης ή από λυκίσκο. Δεν κατέστη δυνατό να αναγνωρισθούν το ή τα συστατικά εκείνα που δίνουν στην μπύρα χωρίς αλκοόλ, την προστατευτική της δράση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα ή περισσότερα συστατικά της μπύρας αυτής, παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των καρκινογόνων ουσιών, τις εμποδίζουν να ενεργοποιηθούν στον οργανισμό και καταστέλλουν έτσι την αλλοίωση του DNA που οδηγεί στον καρκίνο.
Τα νέα αυτά δεδομένα είναι πολύ ενδιαφέροντα διότι εάν ανακαλυφθούν τα στοιχεία εκείνα στη μπύρα που καταπολεμούν τον καρκίνο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη ή και τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων. Επιπρόσθετα ίσως θα ήταν δυνατό να παράγονται ειδικές μπύρες, χωρίς αλκοόλ οι οποίες θα ήταν πλούσιες σε αντικαρκινικές ουσίες. Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει από την εν λόγω ενδιαφέρουσα έρευνα, είναι το κατά πόσο η μέτρια κατανάλωση κανονικής μπύρας με αλκοόλ, μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό βαθμό προστασίας από καρκίνους του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών. Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μπύρα, κρασί και άλλα ποτά), έχει ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία. Ένα με δύο ποτήρια την ημέρα βοηθούν την καρδία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης βοηθούν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν τη μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού των πνευματικών ικανοτήτων λόγω αύξησης της ηλικίας. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε ότι το αλκοόλ όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο είναι πηγή σοβαρότατων προβλημάτων.
Υπολογίζεται ότι 6% όλων των καρκίνων στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλονται σε ψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Επιπρόσθετα η κατάχρηση αλκοόλ είναι αιτία απώλειας ζωών λόγω δυστυχημάτων και κίρρωσης του ήπατος. Πιστεύουμε ότι ακόμη έχουμε πολλά να μάθουμε για τη μπύρα όπως και για το κρασί. Οι αντικαρκινικές δράσεις της μπύρας χωρίς αλκοόλ, ανοίγουν νέες ενδιαφέρουσες προοπτικές.
Παραμένει τώρα να περιμένουμε την αναγνώριση και ταυτοποίηση της ή των ουσιών της μπύρας που προστατεύουν από καρκινογόνες ουσίες. 9/10/16 Πηγή: www.medlook.net |